پسته و کاربرد آن
- بهترین انواع آن دارای دانههای بزرگ، پوست نازک سفید، پوست بیرونی سبز مایل به بنفشی و مغز سبز و چرب میباشد.
- پسته نیروی جنسی را زیاد میکند و تولید منی را افزایش میدهد.
- پسته تقویت کننده مغز، قلب، معده، باز کنندهی انسداد کبد، چاق کنندهی بدن، در رفع سرفه و سردی کلیهها مفید میباشد.
- پسته برای درمان برخی از انواع سرفه نیز مفید است.
- پوست سبز پسته برای رفع بوی بد دهان، استحکام لثه و بزخی از اسهال های خونی کاربرداست .
دمکردهی آن برای از بین بردن دلبههمخوردگی و استفراغ وسکسکه استفاده میشود.
- همچنین در رنگرزی به کار میرود.
- پوست سفید پسته برای بواسیر و بیرون زدن مقعد مفید است. برای این درمان این بیماری باید پوست سفید پسته را در آب بجوشانید، آن را در داخل لگنی بریزید و چند دقیقه در آن بنشینید. این عمل باعث تسکین درد و تخفیف بیماری میشود .
- پوست رویی پسته مقوی و آرامبخش و به صورت مربا و نیز بندآورنده اسهال مصرف سنتی دارد.
- پسته یک گیاه کبدی است و در تقویت آن مفید است و دارای میزان مس بالایی میباشد. (مغز استخوان برای خونسازی نیاز به آهن به همراه مس دارد ) به همین دلیل از قدیم در فرمولهای خونسازی پسته حضور داشته و بیشتر به صورت خام مورد نظر است و شور آن کمتر.
طبیعت:
طبیعت مغز آن در دوم، گرم و خشک و دارای رطوبت فضلیه است و طبیعت پوست سبز پسته سرد و خشک است.
موارد منع مصرف:
مغز پسته به علت چربی زیادی که دارد، برای معده مناسب نیست و کسانی که معدهی ضعیف دارند، باید آن را با زردآلو بخورند.
آشامیدن سرکه و انار ترش و زردآلوی ترش خشک در برخی موارد کاهنده اثرات سوء آن است .
منابع:
1) مروری بر کلیات طب سنتی، دکتر محسن رضاییزاده، دکتر رسول چوپانی، دکتر مجید انوشیروانی، موسسه نشر شهر، ویرایش دوم، 1388
2) تغذیه در طب ایرانی ، اسلامی ، غلامرضا کرد افشاری، حوریه محمدی کناری ، سید سعید اسماعیلی ، نسل نیکان، تهران 1387
3) مخزنالدویه, محمد حسین عقیلی علوی خراسانی,تصحیح دکتر محمد رضا شمس اردکانی, روجا رحیمی و فاطمه فرجادمند, تهران, نشر اندیشه ظهور با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران,1389
4)تحفه المومنین
5) متداولترین گیاهان دارویی سنتی ایرانی ، غلامرضا امین ، انتشارات دانشگاه تهران 1384