تاریخ ایران
تاریخ ایران
برای آشکاراندن تاریخ ایران ابتدا اندکی به تاریخ پهنه ایران نمارِش میکنیم تا بهتر تاریخ ایران را بتوانیم آشناسازی کنیم و شناخت بهتری بسته به تاریخ ایران پیدا کنیم،تاریخ ایران از زمانی آغاز می شود که نخستین زندگی در پهنه ایران و خاک سپنتای ایران آغاز شده است و نباید تاریخ ایران را، از زمان هخامنشیان به شمار بیاوریم ، چه اینکه تاریخ ایران بسیار پیشتر از آن آغاز شده است.
در جُستار تاریخ ایران هنگامی که سخن از تاریخ ایران میرود باید به این نکته نگرش داشت که آیا فردید تاریخ تیرهها و مردمانی است که از سرآغاز تاریخ ایران تا کنون در مرزهای رامیاری ایران امروزی زیستهاند یا تاریخ تیرهها و مردمانی است که خود را به گونهای از روشهای ایرانی میخواندهاند و در گیتاشناسیی که دربرگیرندهٔ ایران امروز و سرزمینهایی که از دیدگاه تاریخی بخشی از ایران بزرگ (ایرانشهر) بودهاست در تاریخ ایران زیستهاند.
در تاریخ ایران سرزمین های ایرانی و پهنه ایران بزرگ دربرگیرنده ی خاک پهناوری است که از دیر باز زیستگاه مردمان بزرگ ایران زمین بوده است. از همین دسته است سرزمین هایی از کشورهای امروزی افغانستان ، تاجیکستان یا سرزمین سغد، ترکمنستان، پاکستان، ازبکستان، ارمنستان، قرقیزستان، ایران شمالی، گرجستان، قزاقستان و بحرین ایرانی. همچنین گستره ی فرهنگ و شهرنشینی ناب ایرانی فراتر از این رفته و ما امروز در هندوستان، سین کیانگ یا چین و برخی از دیگر کشورها نمودها و نمود های روشنی از ادبسار ، آیین ها و جشن های ایرانی می بینیم. در این میان، سه کشور ایران ، افغانستان و تاجیکستان برجسته ترین سرزمین های بر جای مانده از سرزمین کهن و فرهنگی ایران بزرگ هستند.
گاه تاریخ ایران را از گام نهادن آریاییها (که نام ایران نیز از ایشان گرفته شدهاست) به پهنه ایران آغاز میکنند. ولی این به این چَم نیست که پهنه ایران تا پیش از راهیابی ایشان تُهی از مردمان یا شهرنشینی بودهاست. تاریخ ایران پیش از درآمدن آرییایان به پهنه ایران شهرنشینیهای بسیار کهنی در این جایگاه شکفته و پژمرده شده بودند و شماری نیز هنوز شکوفا بودند. برای نمونه شهرنشینی شهرسوخته (درسیستان) ، شهرنشینی ایلام (در شمال خوزستان)، شهرنشینی جیرفت (در کرمان)، شهرنشینی مردمان تپه سیلک (در کاشان) ، شهرنشینی اورارتو (در آذربایجان)، تپه گیان (در نهاوند) و شهرنشینی مانناییان در کردستان و آذربایجان.کاسیها در (لرستان امروز) یاد میشود.
نکته شایان دیگر شناخت رَویه بخشهای اندرونی ایران در زمان نمود گیری و همهگیری شهرنشینیهای کهن است. دریافتن اینکه در زمان شهرنشینیها و دولتهای باستانی چون سومر، کلده، اور، بابل، آشور، اورارتو و نظائر آن، رَویه این بخشهای درونی پهنه ایران، که جدا از بخش زیر فرمانروایی این شهرنشینیها و دولتها بودهاست، به چه فرازی روایی داشتهاست؟
من امروز برای اولین بار با سایت شما آشنا شدم و امیدوارم بتوانم با استفاده از مطالب شما بیشتر با تاریخ ایران آشنا بشوم و سولات تاریخی که در ذهنم هست جوابش رو بگیرم.
با تشکر