ابزار هدایت به بالای صفحه

تارنمای تخصصی تاریخ ایران

راه در جهان یکی است و آن راه ؛ راستی است

تارنمای تخصصی تاریخ ایران

راه در جهان یکی است و آن راه ؛ راستی است

اسلایدر

دیلمیان

سوشیانت | پنجشنبه, ۱۷ مرداد ۱۳۹۲، ۱۲:۲۳ ب.ظ | ۰دیدگاه

دیلم و دیلمیان

سرزمین مازندران و گیلان از نظر طبیعی به دو بخش جلگه ای و کوهستانی تقسیم میشد که به قسمت کوهستانی گیلان دیلم و به مازندران طبرستان می گفتند و از قرن سوم هجری اسلام در این مناطق پدید آمد و دولتهایی در آنجا تشکیل گردید.

دیلمیان از علویان طبرستان استقبال می کنند 

در اواسط قرن سوم هجری , مردم طبرستان و دیلم توسط گروهی به نام علویان که از نسل امام حسن بودند , به دین اسلام فرا خوانده شدند و بدلیل تمایلات استقلال طلبانه , به کمک آنان دولت علویان را تاسیس کردند . مرکز حکومت آنان شهر آمل و از مشهورترین سران علویان داعی کبیر و و ناصر کبیر بود . حکومت علویان توسط سامانیان منقرض شد ولی پیروان و سپاهیان آن ها بدنبال انجام فعالیتهایی در سلسله آل زیار و آل بویه را تاسیس کردند. 

آل زیار نخستین سلسله دیلمیان را تاسیس می کند 
در اوایل قرن چهارم هجری , بسیاری از سربازان و سرداران دیلمی که در خدمت علویان بودند , به دلیل نداشتن رهبری و حکومت , سرگردان بودند اما تعدادی از آنان به خدمت سامانیان در آمدند از جمله مردآویج , پسر زیار که از سرداران دلیر دیلمی بود و آرزو داشت حکومتی مستقل تشکیل دهد . او کار خود را با تصرف گرگان و طبرستان آغاز کرد و برخی از شهرهای مرکزی و غربی ایران را به تصرف در آورد . مردآویج پس از آنکه اصفهان را مرکز حکومت خود قرار داد , راه و رسم ساسانیان را پیشه خود ساخت .اما بدلیل بد رفتاری با سپاهیان خود , به دست آنان کشته شد . 

هجوم دشمنان , آل زیار را ضعیف می کند 
وشمگیر , برادر مردآویج , پس از مرگ او به حکومت آل زیار رسید و مورد حمله و یورش سامانیان قرار گرفت . در مقابل این حملات آل زیار کلیه متصرفات خود را از دست دادند و تنها گرگان را برای خود حفظ نمودند و دولت آل زیار در زمان سلجوقیان از میان رفت . 


آل بویه , دومین سلسله دیلمیان را تاسیس می کنند 

حکومت مستقل آل بویه توسط علی , حسن , احمد پسران ماهیگیری به نام بویه تاسیس گردید . این سه تن دیلمیانی بودند که به مردآویج پیوستند و پس از قتل او , این حکومت را تاسیس کردند . 

علی امیر بزرگ آل بویه , دشمن خلیفه عباسی بود و دو برادرش احمد و حسن از او اطاعت میکردند و در نتیجه احمد جهت فتح بغداد با سپاهیانش رهسپار عراق شد . او بغداد را فتح کرد و خلیفه را به زندان افکند . اما چون خلیفه عباسی حاضر به اطاعت از ال بویه شد , دیلمیان از انقراض عباسیان منصرف شدند. 

امیر عضدالدوله دیلمی 
در زمان عضدالدوله ,فرزند حسن , مشهورترین فرمانروای دیلمی , آل بویه قدرت بسیار داشتند و تقریبا سراسر ایران را تحت اختیار داشتند . عضدالدوله بدلیل علاقه به عمران و آبادی بیمارستان عضدی را در بغداد تاسیس کرد و در آن پزشکان علاوه بر درمان , به آموزش طب نیز میپرداختند . در زمان عضدالدوله , سدی بنام بند امیر بر روی رودخانه کر بسته شد . و در این زمان کشاورزی و آبادانی رونق فراوان یافت. 

تجزیه دولت آل بویه 
شاهزادگان دیلمی پس از آل بویه برای بدست آوردن قلمرو بیشتر با هم به زد و خورد پرداختند و هر یک حکومت مستقل تشکیل دادند . در حقیقت اولین دولت کاملا مستقل در زمان آل بویه تشکیل شد و آنها در ایران جایگاه خاصی دارند . در این دوران عمران و آبادانی و توجه به دانشمندان و نویسندگان رواج فراوان یافت . ابوعلی سینا دانشمند بزرگ ایران در اواخر عمر خود در همدان وزیر آل بویه بود. 

  • ۹۲/۰۵/۱۷
  • سوشیانت

دیدگاه (۰)

هیچ دیدگاهی هنوز بیان نشده

ارسال دیدگاه

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
تحلیل آمار سایت و وبلاگ