مرمت تابلوهای نقاشی موزه هفت تنان
مرمت تابلوهای نقاشی موزه هفت تنان
پایگاه خبری ایران بزرگ
20 تیر ماه، 1392
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس پیرو خبر مندرج در یکی از نشریات محلی شیراز مورخه 18 تیرماه جاری با عنوان «همسایه آزاری داربست های فلزی در موزه هفت تنان» ازدر دست مرمت بودن تابلوهای نقاشی موجود در بخش شاه نشین این بنای تاریخی خبرداد.
به گزارش ایران بزرگ عبدالرضا نصیری درخصوص اشاره آن روزنامه به مطلب : «آثار تاریخی که زیرداربست های مرمتی رها شده» گفت: وجود داربست های فلزی در اماکن تاریخی نشانه عملیات مرمت است و درعمارت هفت تنان نیز داربست ها به منظور مرمت تابلوهای نقاشی موجود در فضای فوقانی شاه نشین و نقاشی ها و تزئینات دیواره شاه نشین برپاشده و هم اکنون نیزکار مرمت این بخش که از اردی بهشت ماه سال جاری آغاز شده با 40 درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجراست .
معاون میراث فرهنگی فارس گفت : مرمت تزئینات بدنه شاه نشین شامل پاکسازی، رنگ گذاری و تثبیت نقوش می باشد که توسط کارشناسان مرمت تزئینات بدنه اداره کل دردست اجرا است .
وی همچنین از پایان مرمت اتاق گوشواره ضلع شرقی شاه نشین عمارت خبرداد و گفت: دراین اتاق نیز عملیات مرمت در چند بخش، شامل برداشت لایه گچی الحاقی، برداشت لایه رنگ الحاقی، برداشت دوده و رسیدن به سطح اصلی دیواره ها و اجرای مراحل مرمت دیواره های اصلی شامل پاکسازی نقوش، ترمیم، بوم کردن سطوح با مواد مخصوص، ترمیم قطار بندی ها و مقرنس ها بوده است .
این کارشناس مسئول با بیان اینکه در حوزه های مرمت ابنیه تاریخی مشکلاتی نیز وجود دارد که بر آنها واقف می باشیم افزود: کار مرمت آثار تاریخی کاری کاملاً تخصصی، زمان بر و ظریف است و نمی توان در انجام کارهای مرمتی به ویژه در حوزه تزئینات بدنه که نیاز به وجود افراد متخصص ونیز دردست داشتن زمان مناسب دارد شتاب زده کارکرد لذا هرگونه اظهار نظر در این موارد نیاز به نظر کارشناسی داشته و افراد غیرکارشناس توان اینگونه اظهار نظررا ندارند که شایسته است رسانه ها نیز دراینگونه موارد با متخصصان امر گفتگو نمایند.
گفتنی است: بنای هفت تنان یکی از بناهاى دوران کریم خان زند است که در شمال آرامگاه حافظ و در دامنه کوه تخت ضرابى (کوه چهل مقام) جای گرفته است. وجود مدفن هفت عارف گمنام، این مکان را به هفت تنان مشهور کرده است. عمارت هفت تنان به دو قسمت شمالى و جنوبى تقسیم میشود. در بخش شمالى، عمارتى دو طبقه قرار دارد که در طبقه اول آن تالار مرتفعى با دو ستون سنگى یک پارچه بنا شده است. بر روى این دو ستون، نقو ش زیبایى با رنگ و روغن ترسیم شده که بخشى از آن به مرور زمان از بین رفته است.
در تاقچه بالاى این تالار، پنج تابلو نقاشی با رنگ و روغن توسط آقا صادق، نقاش مشهور دوران زندیه ترسیم شده است. این مجالس عبارتند از درویش با کلاه و تبرزین و ریش سفید، حضرت موسى(ع) در حال شبانى، شیخ صنعان و دختر ترسا، قربانى کردن اسماعیل توسط حضرت ابراهیم(ع) و درویشى که بعضى اورا شاه عباس اول صفوى و برخی او را سعدى یا حافظ می دانند. این نقاشی ها در بین سا لهاى 1336 و 1337خورشیدی توسط نقاش و هنرمند مشهور محمد باقر جهانمیرى باز سازی شده است. هم اکنون تکیه هفت تنان به موزه سنگ اختصاص یافته است.