کشف آثار تاریخی 17 هزار ساله در مازندران
کشف30 هزار دستسازه سنگی از 17 تا 10 هزار سال قبل در مازندران
طی مطالعات باستانشناسی در غار کومیشان به منظور انجام تاریخگذاری مطلق و بررسی چگونگی خروج انسان از غارنشینی تا آغاز شهرنشینی، حدود 30 هزار دست سازه سنگی از لایههای باستانی این غار کشف شد. این دست سازهها متعلق به دوره فراپارینه سنگی و نوسنگی بوده و نشان از سکونت انسان بین 17 تا 10 هزار سال قبل در منطقه دارد.
خبرگزاری میراث فرهنگی_ گروه میراث فرهنگی_ حسن ظهوری_ نخستین فصل مطالعات جدید باستانشناسی در غار کومیشان مازندران، منجر به کشف حدود 30 هزار قطعه دست سازههای سنگی متعلق به دوره فراپارینه سنگی تا نوسنگی شد. این ابزار نشانگر سکونت انسان از 17 هزار تا 10 هزار سال قبل در منطقه است.
«حامد وحدتی نسب»، سرپرست هیات باستانشناسی غار کومیشان دراینباره به CHN گفت: «یکی از اهداف مهم هیات باستانشناسی در فصل نخست کاوش غار کومیشان، یافتن نمونههای قابل مطالعه از قبیل زغال برای تارخگذاری مطلق است. درکنار این موضوع از لایههای باستانی غار موفق به کشف حدود 30 هزار قطعه دست سازههای سنگی از دوره فراپارینه سنگی تا نوسنگی شدیم.»
به گفته وی این حجم نمونههای بدستآمده در یک ترانشه دو در دو متر کشف شدهاند و هنوز هیات باستانشناسی تصمیم به گسترش این ترانشه نگرفته است.
وحدتی نسب درباره نمونههای بدستآمده گفت:« پیش از این و در سالهای 1950 دادههای باستانشناسی بدستآمده از دو غار هوتو و کمربند که در نزدیکی کومیشان واقع شدهاند توسط آزمایشهای کربن 14 تاریخگذاری شد. اما از آنجایی که آزمایشهای کربن 14 در آن سالها علم تازهای بود اشتباهاتی نیز به همراه داشت. به همین دلیل امروز نمیتوان به نتایج بدستآمده از آن مطالعات اعتماد کرد.»
وی در ادامه گفت:« برهمین اساس تصمیم گرفته شد تا با کاوش در غار کومیشان و جمعآوری نمونههای زغال از لایههای باستانی و دیگر دادههای باستانشناسی، تاریخگذاری جدیدی برای دوره فراپارینه سنگی و نوسنگی این منطقه از استان مازندران داشته باشیم.»
کشف نمونههای استخوانی متعلق به جانوران دوره فراپارینه سنگی و نوسنگی و همچنین کشف سفال و نمونههای گیاهی از جمله دیگر یافتههای هیات باستانشناسی غار کومیشان بوده است.
وحدتی نسب دراینباره گفت: «تمامی یافتههای باستانشناسی بدستآمده از غار کومیشان، از دست سازههای سنگی گرفته تا نمونههای استخوانی جانوران و گیاهی و سفال مورد مطالعه قرار میگیرند و تمامی آنها بر اساس لایه کشف شده تاریخگذاری و ثبت میشوند. به این ترتیب، غار کومیشان به عنوان یک محوطه باستانی با تاریخگذاری دقیق به جامعه باستانشناسی معرفی میشوند.»
وحدتی نسب همچنین درباره کشف یک نمونه گردنبند تزئینی در لایههای فراپارینه سنگی و نوسنگی غار کومیشان گفت: «دندانهایی با انتهای سوراخ شده جهت استفاده به عنوان آویز کشف شده که پیش از این نمونههای مشابه آن قبلا از لایههای منتسب به فراپارینه سنگی غارهای هوتو و کمربند در خلال کاوشهای دهه 50 میلادی گزارش شده است.»
سرپرست هیات کاوش در غار کومیشان درباره نحوه مطالعات آزمایشگاهی گفت: «مطالعات گاهنگاری و جانور باستانشناسی در خارج از کشور و مطالعه روی دستسازههای سنگی، سفال، گیاه باستانشناسی، دیرین اقلیم و رسوب شناسی در داخل کشور انجام میشود.»
غار کومیشان در سال 1367 کشف شد و نخستین گزارش باستانشناسی نیز در همان سال ارائه و دهانه غار با سنگ پوشانده شد. در سال 1379 روی مصنوعات سنگی این غار مطالعاتی صورت گرفت و بین سالهای 1380 تا 81، دیواره سنگی غار برداشته شد. این غار در سال 1382 مجددا مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت و اکنون نیز هیات ایرانی طی پروژهای با نام از غار تا شهر کاوشهای باستانشناسی آن را از سر گرفتند.
وحدتی نسب در پایان یادآور شد:« تمام اشیاء و دادههای فرهنگی بدستآمده از غار کومیشان طی یک برنامه منظم و البته دشوار طبقهبندی میشوند و گاهی هیات باستانشناسی تا ساعتی پس از نیمه شب نیز درحال مستندنگاری دادههای بدستآمده هستند.»
غار کومیشان یکی از مهمترین غارهای کشور است که در استان مازندران واقع شده است. در حال حاضر مطالعاتی تحت عنوان از غار تا شهر در محدوده جاده بهشهر _ ساری انجام میشود که طی آن چگونهگی خروج انسان از غار و آغاز شهرنشینی در منطقه مورد مطالعه قرار میگیرد.
این نخستین باری است که یک هیات کاملا ایرانی کاوش در غار را انجام میدهند. پیش از این کاوش غار توسط هیاتهای خارجی و یا هیاتهای مشترک ایرانی و خارجی انجام میشد.
کاوشهای باستانشناسی غار کومیشان پروژه مشترکی با مطالعات باستانشناسی گوهرتپه مازندران به سرپرستی علی ماهفروزی است. کاوشهای باستانشناسی در گوهرتپه نشان میدهد که 4500 سال قبل در نزدیکی غارهای کومیشان، هوتو و کمربند شهر نشینی آغاز شده است.
بر گرفته از
خبرگزاری میراث فرهنگی
- ۹۲/۰۷/۰۶